دوشنبه 10 اردیبشهت 1403
انواع فرم بندی در چاپ و کاربرد آنها

انواع فرم بندی در چاپ و کاربرد آنها

1402/03/17-17:36:58 0 461

فرم بندی در چاپ همان نحوه چیدمان طرح در صفحات چاپی و آماده سازی نهایی است که باید به دستگاه چاپ ارسال شود. محصولات چاپی با طی کردن فرآیندی به مرحله چاپ می‌رسند. اولین مرحله طراحی فایل چاپی است. بعد از انجام طراحی و آماده شدن خروجی، باید فرم بندی انجام شود. 
حال به تعریف و معرفی انواع فرم بندی که چاپخانه‌ها و چاپخانه همچاپ رایج است می‌پردازیم.

فرم بندی چیست؟

وقتی فایل چاپی آماده می‌شود، باید در صفحاتی با اندازه مخصوص به نوع فرم بندی چیده شود. بعد از چیدمان در صفحات، طرح آماده چاپ است و به دستگاه چاپ ارسال می‌شود. به عبارتی، فایل محصولات قبل از چاپ باید در صفحات خاصی که متناسب با نوع چاپ هستند طبق اصول و دستورالعمل آن چیدمان انجام می‌شود.

فرم بندی ، اندازه های رایج فرم بندی
فرم بندی معمولا با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی مانند InDesign، Corel Draw، Illustrator و ... انجام می‌شود. عموما در چاپخانه‌ها از نرم افزار InDesign برای انجام فرم بندی استفاده می‌کنند.

انواع فرم بندی در چاپ

در فرم بندی چاپ، چیدمان طرح چند به عامل تاثیرگذار و متفاوت بستگی دارد. با توجه به نوع محصول ، تعداد صفحات، تعداد رو (یک رو یا دو رو) و اندازه محصول، فرم بندی انجام شده متفاوت است. مثلا فرم بندی چاپ سربرگ در اندازه های A4 و A5 یک رو با محصولاتی مانند چاپ بروشورهای چندلت کاملا متفاوت است و هر کدام از این چیدمان طبق اصول خاص خود باید انجام شوند.

نکته: با توجه اندازه محصول، اندازه فرم بندی‌ها ممکن است کوچکتر باشد.

انواع اندازه های رایج فرم بندی


فرم بندی در چاپ به سه دستی اصلی 4.5 ورقی، 2 ورقی و GTO تقسیم می‌شود. تفاوت این فرم بندی ها در اندازه‌ی آنها است. انتخاب هر یک از این فرم بندی ها به اندازه محصول چاپی بستگی دارد.

انواع اندازه های رایج فرم بندی در چاپ

  • فرم بندی 4.5 ورقی :

فرم بندی هایی که در اندازه‌های 70×100 و90×60 انجام می‌شوند را به عنوان فرم بندی 4.5 ورقی می‌شناسند.

  • فرم بندی 2 ورقی:

فرم بندی هایی که در اندازه‌های70×50، 45×60، 70×33، 60×30 و 65×35 انجام می‌شوند، فرم بندی 2 ورقی هستند.

  • فرم بندی GTO:

این فرم بندی نسبت به دو نوع بالا، اندازه‌های کوچکتری دارد. مثلا اندازه‌های 40×35، 22.5×30، 50×35، 35×25 و ... در این دسته بندی قرار می‌گیرند.

فرم بندی محصولات چاپی باید با دقت بالا انجام شود. حتی یک اشتباه کوچک در یکی از صفحات فرم بندی، می‌تواند تمام محصول چاپی را باطل کند و به کار نیاید. عموما این مسائل در فرم بندی محصولاتی مانند کتاب، مجله، کاتالوگ و بروشور که تعداد صفحات بالایی دارد، حائز اهمیت است و نیاز است با دقت بیشتری انجام شود.

 

مقالات مرتبط
نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید